Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Tisková zpráva – Zvířata zachráněna, dokud na ně stanice nespadne

Tisková zpráva Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř

Zvířata zachráněna, dokud na ně stanice nespadne

Jaroměř, 29. července 2019 – Již přes 20 let se o zvířata v nouzi stará Záchranná stanice pro handicapované živočichy v Jaroměři. Vlivem dlouhodobého podfinancování byl její další provoz zásadně ohrožen. Krajský úřad Královéhradeckého kraje podpořil další existenci záchranné stanice v Jaroměři částkou, která tak rozhodla o budoucí existenci tohoto zařízení.

„Výstavba i provoz stanice pro zraněné živočichy se totiž potýká s existenčními problémy od samého počátku, ale v posledních několika letech už byla situace opravdu neudržitelná,“ říká její vedoucí David Číp, který se spolu s dalšími nadšenci snaží provozovat zvířecí záchranku již od roku 1999.

Jeho slova potvrzuje koordinátorka Národní sítě záchranných stanic Zdeňka Nezmeškalová  z ústředí Českého svazu ochránců přírody v Praze. „Velké záchranné stanice jako je ta v Jaroměři podporují krajské úřady, případně velká města typu Praha, Plzeň nebo Brno částkami od jednoho do několika milionů ročně. Prostředky jsou určeny hlavně na provoz a běžnou údržbu. Jednorázově pak krajské úřady navíc pomáhají financovat, a to opět v řádu několika milionů korun, i jejich dostavby nebo komplexní rekonstrukce. Záchranná stanice v Jaroměři byla v tomto směru jakousi Popelkou, neboť na rozsáhlejší rekonstrukci Královéhradecký kraj prostředky nikdy nenašel a částka 300 000 Kč ročně, která navíc v loňském roce byla ještě o polovinu snížena, byl příspěvek opravdu spíše jen symbolický.“

Český svaz ochránců přírody JARO Jaroměř, který stanici provozuje, byl proto ještě v loňském roce rozhodnutý záchrannou stanici v roce 2019 uzavřít. Tedy alespoň za situace, že se tento tristní stav nějak zásadní měrou nezlepší. Toto rozhodnutí však rázem vyvolalo zděšení ze strany městských strážníků, hasičů, pracovníků odboru životního prostředí i veterinářů v našem kraji, kteří nonstop služeb jaroměřské zvířecí záchranky dennodenně využívají, a současně i nebývalé rozhořčení ze strany široké veřejnosti, neboť na pohotovostní telefon volá s prosbou o odbornou radu nebo přímou pomoc zhruba 3000 lidí ročně. Není proto divu, že petici za zachování dalšího provozu záchranné stanice v Jaroměři podepsalo během jednoho jediného dne více jak 4500 lidí.

„Byla to právě obří podpora ze strany široké veřejnosti, která rozhodla o tom, že záchranná stanice v Jaroměři bude existovat i nadále. Ať už šlo o menší i větší finanční a materiální dary, které nám pomohly překlenout nejkritičtější období, kdy se Krajský úřad i další zásadní partneři rozhoupávali, jak se ke krizi záchranné stanice vlastně nakonec postaví,“ vysvětluje zooložka a dlouholetá ošetřovatelka zachráněných zvířat Alice Janečková, jejíž ruce pomohly uzdravit a navrátit do přírody už několik tisíc zvířecích pacientů. A dodává: „Vedle nebývalého zájmu o petici na záchranu záchranné stanice ze strany veřejnosti i médií byla rozhodující také pomoc nových dobrovolníků.“

I když se situace záchranné stanice díky příspěvkům ze strany krajského úřadu zlepšila, do optimálního stavu to má bohužel zatím pořád ještě hodně daleko.

„Aby mohl nonstop režim záchranné stanice fungovat správně a ‚normálně‘, potřebovali bychom od krajského úřadu příspěvek ve výši zhruba 1,5 milionu Kč ročně, což jsou finance, o které jsme ostatně i žádali v rámci projektu, ale i na osobních jednáních s krajskými politiky typu radního pro životní prostředí pana Klímy za KDU. Součástí této sumy peněz měla být i příprava projektové dokumentace pro totální rekonstrukci a modernizaci záchranné stanice. Bohužel však vládnoucí krajští politici naše prosby vyslyšeli pouze částečně a její provoz podpořili nakonec částkou o polovinu nižší, než kolik by bylo skutečně potřeba, konkrétně 700 tisíci Kč ročně. Pokud by na provoz ještě nepřispívala i města Jaroměř, Hradec Králové, Ministerstvo životního prostředí, drobní dárci a nepomáhali dobrovolníci, provoz by se udržet nepodařilo. Ostatně za tohoto stavu může nová krize vypuknout kdykoli jindy, protože stačí, když jen jediný z těchto zdrojů pro některý rok vypadne a situace se bude opět opakovat. Navíc není jisté, zda se podaří za těchto i nadále nikterak optimálních podmínek sehnat dostatek kvalitních ošetřovatelů, protože práce na záchranné stanici je velmi náročná na odborné znalosti i čas a dostatečně zkušení a schopní ošetřovatelé se hledají velmi těžko. A to už vůbec nelze mluvit o přípravě projektové dokumentace na rekonstrukci záchranné stanice, na což náš kraj na rozdíl od celé řady jiných krajů prostředky neuvolnil. Natož aby pak uvolnil prostředky na vlastní rekonstrukci, tak jak se tomu dělo a děje na jiných místech České republiky. Zásadní krizi se tedy sice podařilo zažehnat, ale do rozumného a důstojného stavu, v jakém by se měla řádná záchranná stanice provozovat, to má bohužel pořád ještě hodně daleko. Místo toho, abychom se mohli konečně maximálně soustředit na naši práci, poskytnout co nejlepší podmínky pro návrat většinou lidmi zraněných živočichů zpět do volné přírody, budeme bohužel muset i nadále věnovat část naší energie další sérii jednání o definitivním řešení celého problému,“ smutně uzavírá David Číp.

Na závěr zbývá dodat jednu zajímavost. Projekt na podporu záchranné stanice je historicky prvním počinem, kde krajský úřad stanovil podmínku, aby prostředky proudily přes transparentní účet. Pokud stejně důsledně bude tuto podmínku uplatňovat u další zhruba tisícovky žadatelů, kteří dostávají od krajského úřadu prostředky na provoz a investice, a zejména pak od těch žadatelů, kteří dostávají částky ve výši několika milionů ročně, možná se pak podaří těch pár set tisíc Kč navíc pro důstojnější fungování záchranné stanice v Jaroměři přece jen někdy v krajském rozpočtu objevit. Šokující jsou též sankce, které by plynuly za nedodržení už tak vysoké administrativní zátěže, která se s využíváním prostředků krajského úřadu pojí.

Kontakty: David Číp, tel. + 420 603 847 189, e-mail: jarojaromer@seznam.cz